JNBS
Üsküdar Üniversitesi

ARTICLES

Review Article

Attentional guidance by the contents of working memory and the N2PC component

Turkish Title : Dikkatin çalışan bellek içeriği tarafından tahsis edilmesi ve N2PC bileşeni

Fatma Keskin Krzan
JNBS, 2015, 2(1), p:21-28

DOI : 10.5455/JNBS.1429716677

The Biased Competition Model suggests that stimuli matching the contents of working memory increase the likelihood that memorymatching items will be attended. According to this account, the representations in working memory create an involuntary capture of attention toward memory-matching items in the visual field. This influential assumption proposed by the biased competition model has been explored in a number of studies, showing that the contents of working memory exert an automatic bias in favor of memory matching items. These studies showed that active maintenance of objects in working memory automatically shift attention toward the memory matching-object and produce a negative early lateralized event related potential (ERP), the N2pc, toward the side of visual field where the memorized item appeared. This component, the N2pc is an important tool to investigate the allocation of attention by working memory representations, especially for the activity the activity that is specific to the hemisphere which is contralateral with respect to the hemifield containing e.g. the to-be-remembered items could be measured. This characteristic of the N2pc facilitates measuring the general direction of attention with fine-grained temporal resolution. Therefore, the N2pc could be used as an index to describe the lateralization effect of memorized items on attention related studies.

Yanlı Rekabet Modeli çalışan bellek içeriği ile eşleşen uyaranların, hafıza ile uyumlu olan uyaranların dikkat olasılığını arttıracağını ileri sürer. Bu açıklamaya göre, çalışan bellek içindeki temsiller, görsel alan içerisindeki temsillerle eşleşen uyaranlara doğru istemdışı bir dikkat oluşturur. Yanlı Rekabet Modeli tarafından önerilen bu etkili varsayım, çalışma belleğinin içeriğinin bellekle eşleşen öğeler lehine otomatik önyargı oluşturduğunu gösteren bir dizi çalışmada araştırılmıştır. Bu çalışmalar, çalışan bellekte sürdürülen nesnelerin, bellekle eşleşen öğelere yönelik otomatik bir dikkat oluşturup, bellek temsilinin oluştuğu görsel alanda erken negatif lateral olaya ilişkin potansiyelini (N2pc) ortaya çıkardığını göstermiştir. Bu bileşen, N2pc, dikkatin çalışan bellekteki temsiller tarafından tahsis edilmesini araştırmak için önemli bir araçtır ve bu bileşenin özellikle hatırlanan nesnelere kontralateral hemisfere özgü aktiviteyi ölçmektedir. N2pc bileşeninin bu özelliği dikkatin genel yönünü detaylı bir şekilde ölçmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle, N2pc bileşeni dikkat ilgili çalışmalarda hafızada korunan öğelerin yanallaşma etkisini açıklamak için bir indeks olarak kullanılabilir.


Review Article

Is detecting early onset of Alzheimer's disease is gaining a “new identity”? Olfactory dysfunction as an ERP Biomarker of Alzheimer’s disease.

Turkish Title : Alzheimer hastalığında erken tanı yeni bir kimlik mi kazanıyor? Alzheimer hastalığında bir erp biyomarkeri olarak koku disfonksiyonu

Fatma Keskin Krzan
JNBS, 2014, 1(2), p:27-31

DOI : 10.5455/JNBS.1395921963

The olfactory system is vital mechanism for our survival to interact with the environment, influencing not only on odor detection but also on nutrition, social behavior and well-being. Current findings suggest that before the onset of any cognitive decline reflecting early sign of dementia, dysfunction in the areas processing olfactory information is present at the early stages of Alzheimer’s disease (AD). Behavioral test including thresholds, odor identification, recognition memory tasks are the most common types of odor measurement. However, recent neuroimaging techniques using measures of brain response, including Olfactory Event Related Potentials (OERPs) suggested the potential for detection of AD at the early preclinical stage. The importance of olfactory event related potentials and their relation with AD appear to be very promising.

Koku alma sistemi bizim çevre ile etkileşimimizde hayatta kalmamız sağlayan, sadece koku algılamayı değil aynı zamanda beslenme, sosyal davranış ve iyi olma halini etkileyen hayati bir mekanizmadır. Güncel bulgular, koku bilgi işleme alanlarında fonksiyon bozukluğunun, Alzheimer hastalığının (AH) erken aşamalarında, erken bunamayı yansıtan herhangi bir bilişsel gerileme başlamadan da mevcut olduğunu göstermektedir. Koku eşikleri, koku tanımlama, tanıma bellek görevleri koku ölçümü için kullanılan en yaygın davranış testi türleridir. Ancak, beyin yanıt ölçülerini kullanan yeni nörogörüntüleme teknikleri Alzheimer hastalığının klinik öncesi aşamasında, Koku Olaya İlişkili Potansiyeller’in (KOİP), hastalığın tespitinde önemini vurgulamaktadır. Koku olaya ilişkin potansiyeller’in (KOİP) Alzheimer hastalığı ile ilişkisi ve önemi çok umut verici görünmektedir.


ISSN (Print) 2149-1909
ISSN (Online) 2148-4325

2020 Ağustos ayından itibaren yalnızca İngilizce yayın kabul edilmektedir.